Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů
Autor: Čablová, Andrea
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo popsat vývoj obsahu vybraných biogenních aminů (histaminu, kadaverinu, putrescinu a tyraminu), a to ve 4 vrstvách holandského typu sýra (Eidamská cihla) v závislosti na 3 režimech zrání/skladování v průběhu 174 dnů. Pro analýzu biogenních aminů byla použita iontově výměnná chromatografie. Nejvyšší obsahy kadaverinu, putrescinu a tyraminu byly zjištěny u sýrů uchovávaných po celou dobu sledování ve zracím sklepě při 10 °C. Nižší obsahy biogenních aminů byly detekovány u vzorků, které byly po 5 týdnech ve zracím sklepě přesunuty do chladírenského zařízení (5 °C) a nejnižší u sýrů, které byly po 3 týdnech ve zracím sklepě přesunuty do chladírenského zařízení. Histamin nebyl v průběhu 174 dnů ani u jednoho režimu detekován.
URI: http://hdl.handle.net/10563/14236
Datum: 2010-05-27
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie a mikrobiologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 14865


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
čablová_2010_bp.pdf 5.336Mb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet