Aditiva přidávaná na úpravu kvality mraženého jemného pečiva

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Aditiva přidávaná na úpravu kvality mraženého jemného pečiva

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Aditiva přidávaná na úpravu kvality mraženého jemného pečiva
Autor: Korcová, Markéta
Vedoucí: Boudová Pečivová, Pavlína
Abstrakt: Cílem této diplomové práce bylo zjistit vliv přídavku zlepšujícího přípravku Frosty a arabské gumy na vybrané chemické vlastnosti pšeničného těsta a vybrané chemické, reologické a organoleptické vlastnosti plundrového jemného pečiva. Přídavkem zlepšujícího přípravku Frosty došlo ke snížení obsahu vody a zvýšení titrační a aktivní kyselosti u těst i pekárenských výrobků. Také přídavkem arabské gumy se snížil obsah vody v těstě a čerstvém pečivu. U starších výrobků se obsah vody zvýšil, ale pouze do určité koncentrace arabské gumy. Arabská guma neměla významný vliv na titrační kyselost, ani na hodnotu pH. Přídavek obou aditiv snížil pevnost pečiva. Vyšším množstvím aditiva docházelo k pomalejšímu tvrdnutí výrobků při skladování. V senzorické analýze čerstvého pečiva byly vzorky s přídavkem zlepšujícího přípravku Frosty hodnoceny lépe než vzorky bez aditiv, naopak vzorky s přídavkem arabské gumy byly hodnoceny hůře. Starší pečivo s přídavkem obou aditiv získalo lepší hodnocení než výrobky bez těchto aditiv. Ve větších koncentracích však defino-vaná aditiva způsobovala různé negativní projevy, např. pachuť.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15102
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22624


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
korcová_2011_dp.pdf 1.842Mb PDF Zobrazit/otevřít
korcová_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
korcová_2011_op.doc 97Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet