Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně
Autor: Purevdorj, Khatantuul
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem bakalářské práce bylo studium produkce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, kadaverinu, putrescinu, spermidinu, sperminu, agmatinu a fenyletylaminu) bakteriemi izolovanými z masných výrobků, produktů studené kuchyně a pitné vody. Celkem bylo izolováno 69 bakterií. Z vybraných masných výrobků bylo izolováno 21 bakterií, z lahůdek 24 bakterií a z pitné vody 24 bakterií. Produkce biogenních aminů byla u těchto bakterií zjišťována pomocí kultivační metody a iontově-výměnné chromatografie. U žádné z testovaných bakterií nebyla zjištěna schopnost produkce histaminu, spermidinu, sperminu a agmatinu. U bakterií izolovaných z masných výrobků byla detekována produkce fenyletylaminu. Schopnost produkce tyraminu byla zjištěna u 1 izolátu. Největšími producenti putrescinu a kadaverinu byly bakterie izolované z pitné vody. U bakterií izolovaných z lahůdek nebyla zjištěna schopnost produkce stanovovaných biogenních aminů
URI: http://hdl.handle.net/10563/15118
Datum: 2011-05-30
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie a mikrobiologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22778


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
purevdorj_2011_bp.pdf 1.283Mb PDF Zobrazit/otevřít
purevdorj_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
purevdorj_2011_op.doc 99Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet