Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

DSpace Repository

Language: English čeština 

Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

Show full item record

No preview available
Title: Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně
Author: Purevdorj, Khatantuul
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem bakalářské práce bylo studium produkce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, kadaverinu, putrescinu, spermidinu, sperminu, agmatinu a fenyletylaminu) bakteriemi izolovanými z masných výrobků, produktů studené kuchyně a pitné vody. Celkem bylo izolováno 69 bakterií. Z vybraných masných výrobků bylo izolováno 21 bakterií, z lahůdek 24 bakterií a z pitné vody 24 bakterií. Produkce biogenních aminů byla u těchto bakterií zjišťována pomocí kultivační metody a iontově-výměnné chromatografie. U žádné z testovaných bakterií nebyla zjištěna schopnost produkce histaminu, spermidinu, sperminu a agmatinu. U bakterií izolovaných z masných výrobků byla detekována produkce fenyletylaminu. Schopnost produkce tyraminu byla zjištěna u 1 izolátu. Největšími producenti putrescinu a kadaverinu byly bakterie izolované z pitné vody. U bakterií izolovaných z lahůdek nebyla zjištěna schopnost produkce stanovovaných biogenních aminů
URI: http://hdl.handle.net/10563/15118
Date: 2011-05-30
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie a mikrobiologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 22778


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
purevdorj_2011_bp.pdf 1.283Mb PDF View/Open
purevdorj_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
purevdorj_2011_op.doc 99Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account