Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.
Autor: Mančík, Pavel
Vedoucí: Hladká, Kristýna
Abstrakt: Základním cílem práce bylo srovnat tvrdost tavených sýrů vyrobených s použitím tradičních tavicích solí a jejich náhrad. Jako náhrady byly využity kyselina adipová a její sodná sůl. Fosforečnanové tavicí soli anebo karagenan byly použity k výrobě kontrolních vzorků. Přírodní sýry o různém stupni prozrálosti (1, 2, 4, 8, 12 a 16 týdnů) byly využity k výrobě kontrolních modelových tavených sýrů. Tvrdost byla měřena pomocí analyzátoru textury TA-XTplus. Výrobky s karagenanem byly hodnoceny jako nejtužší ze všech testovaných, a to bez ohledu na stupeň prozrálosti suroviny. Prudukty s kyselinou adipovou a adipanem sodným byly relativně měkké ve srovnání s kontrolními produkty a výrobky s karagenanem. Tvrdost tavených sýrů klesala s narůstajícím stupněm prozrálosti suroviny ? přírodního sýra.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15989
Datum: 2011-08-19
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 21807


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
mančík_2011_bp.pdf 969.3Kb PDF Zobrazit/otevřít
mančík_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
mančík_2011_op.pdf 68.65Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet