Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Budinský, Pavel
dc.contributor.author Janíčková, Vladislava
dc.date.accessioned 2012-03-09T23:02:18Z
dc.date.available 2012-03-09T23:02:18Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16517
dc.description.abstract V rámci diplomové práce byly u 105 respondentů s onemocněním ischemickou chorobou srdeční a dyslipoproteinémií zjišťovány hodnoty hmotnosti, výšky, BMI, celkového cho-lesterolu (TC), HDL-cholesterolu (HDL-C), LDL-cholesterolu (LDL-C) a glykemického indexu (GI). U onemocnění ischemickou chorobou srdeční bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u mužů činila 81,9 kg, u žen 75,3 kg, výška se pohybovala v rozpětí 163,9 až 173,4 cm, v rámci Body Mass Index (BMI) byla zaznamenána u obou případů nadváha pacientů (muži 27,4 a ženy 28,0 kg.m-2). Průměrné hodnoty cholesterolu u mužů dosahova-ly v mmol.l-1 u TC 5,170, HDL-C 1,170, LDL-C 3,290, u žen byly ve stejném pořadí za-znamenány následující hodnoty TC 5,250 mmol.l-1, HDL-C 1,070 mmol.l-1 a LDL-C 3,230 mmol.l-1. Krevní tlak systolický dosahoval u mužů průměrně 145,3 mm Hg, u žen 139,8 mm Hg, krevní tlak diastolický zaznamenal v rámci mužů průměrné hodnoty 84,5 mm Hg, u žen 77, 9 mm Hg, pro GI byly u všech sledovaných hodnot (muži, ženy a celkem) zjiště-ny průměrné hodnoty (5,160-5,400 mmol.l-1). Z respondentů s onemocněním dyslipopro-teinémií byly zjištěny obdobné výsledky. Z výsledků průzkumu doporučujeme využívat při dávkování léků a při lékařských postupech výpočty povrchu plochy těla (BSA), nikoliv propočty podle pohlaví a BMI. cs
dc.format 80 s., 3 s. příloh cs
dc.format.extent 2564205 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pohlaví cs
dc.subject věk cs
dc.subject cholesterol cs
dc.subject krevní tlak cs
dc.subject glykemický index cs
dc.subject BMI cs
dc.subject BSA cs
dc.subject sex en
dc.subject age en
dc.subject cholesterol en
dc.subject blood pressure en
dc.subject glycemic index en
dc.subject BMI en
dc.subject BSA en
dc.title Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků cs
dc.title.alternative Relation of Nutrition and Healthy Lifestyle to Cardiac Diseases en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2011-05-30
dc.description.abstract-translated The thesis was carried out on 105 respondents with ischemic heart disease and dyslipoproteinemia measured values of weight, height, BMI, total cholesterol (TC), HDL-cholesterol (HDL-C), LDL-cholesterol (LDL-C) and glycemic index (GI). It has been found that the average weight for ischemic heart disease of men was 81,9 kg and women 75,3 kg. They height ranged from 163,9 to 173,4 cm. It was observed overweight for BMI in both groups patients (males 27,4 and females 28,0 kg m-2). Average of cholesterol of men was at mmol.l-1 for the 5,170 TC, HDL-C 1,170, LDL-C 3,290. For women were recorded following data TC 5,250 mmol.l-1, HDL-C 1,070 mmol.l-1 and LDL-C 3,230 mmol.l-1. Systolic blood pressure of men showed an average value of 145,3 mm Hg, female 139,8 mm Hg, diastolic blood pressure recorded at the men's average 84,5 mm Hg, female 77,9 mm Hg. GI for all observed values (men, women and total) ranged from 5,160 to 5,400 mmol.l-1. Respondents with dyslipoproteinemia disease showed similar results. According to data given in my thesis, I recommend use for dosage of drugs and during medical procedure calculate BSA instead of use calculation based on sex and BMI. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21921
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
janíčková_2011_dp.pdf 2.445Mb PDF Zobrazit/otevřít
janíčková_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
janíčková_2011_op.doc 93Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet