Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování
Autor: Valouch, Karel
Vedoucí: Budinský, Pavel
Abstrakt: V diplomové práci byl monitorován obsah biogenních aminů v rybím mase získa-ném z restauračních provozů na území Jihomoravského kraje. V teoretické části se uvádí základní charakteristika rybích druhů s přihlédnutím k jejich zpracovaní a dále charakteristika biogenních aminů s ohledem na jejich výskyt a vliv na zdraví konzumentů. Praktická část se zabývá sběrem vzorků rybího masa a jeho následné analýzy, jež byla provedena iontovýměnou chromatografií pomocí sodno-citrátových pufrů, postkolonové ninhydrinové derivatizace a fotometrické detekce pomocí automatického analyzátoru aminokyselin AAA 400. Analýzou vzorků bylo zjištěno, že u 14 % vzorků nebyl detekován obsah biogenních aminů, z čehož vyplývá, že 24 vzorků z celkových 28 bylo pozitivních na přítomnost biogenních aminů. Jako nejčastější kombinace biogenních aminů lze uvést kombinaci putrescin, spermindin, spermin, která se vyskytuje u 13 z 28 analyzovaných vzorků. Druhou nejčastější zjištěnou u 6 vzorků, byla kombinace putrescin, kadaverin, spermidin, spermin. Nejhojněji zastoupený biogenní amin s hodnotou až 3400 mg/kg byl stanoven histamin. Při pokusu bylo zjištěno porušení legislativních limitů u 6 vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17949
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 20161


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
valouch_2011_dp.pdf 2.222Mb PDF Zobrazit/otevřít
valouch_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
valouch_2011_op.doc 96.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet