Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin
Autor: Miková, Kristýna
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Koliciny a mikrociny jsou antibakteriální toxiny produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Tato práce popisuje jejich základní vlastnosti a snaží se je klasifikovat. Možnosti jejich stanovení jsou nejen mikrobiologické, ale zejména pomocí metod molekulární biologie ? nejběžněji metodou PCR. Cílem této práce bylo aplikovat systém typizace 21 kolicinů a 3 mikrocinů na soubor kolicinogenních kmenů Escherichia coli izolovaných z drůbežího masa a bažantů. Bylo nalezeno 13 kolici-nogenních producentů, u kterých byla zjištěna produkce 8 typů kolicinů a 2 typů mikroci-nů. Dva kmeny produkovaly pouze jeden bakteriocin, zbylé kmeny nejméně dva a více bakteriocinů. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny B, M, Ia a Ib, z mikrocinů pak B17 a V.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18397
Datum: 2011-05-18
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 21762


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
miková_2011_dp.pdf 1.605Mb PDF Zobrazit/otevřít
miková_2011_vp.pdf 133.2Kb PDF Zobrazit/otevřít
miková_2011_op.pdf 111.7Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet