Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Miková, Kristýna
dc.date.accessioned 2012-03-11T14:57:09Z
dc.date.available 2012-03-11T14:57:09Z
dc.date.issued 2011-05-18
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18397
dc.description.abstract Koliciny a mikrociny jsou antibakteriální toxiny produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Tato práce popisuje jejich základní vlastnosti a snaží se je klasifikovat. Možnosti jejich stanovení jsou nejen mikrobiologické, ale zejména pomocí metod molekulární biologie ? nejběžněji metodou PCR. Cílem této práce bylo aplikovat systém typizace 21 kolicinů a 3 mikrocinů na soubor kolicinogenních kmenů Escherichia coli izolovaných z drůbežího masa a bažantů. Bylo nalezeno 13 kolici-nogenních producentů, u kterých byla zjištěna produkce 8 typů kolicinů a 2 typů mikroci-nů. Dva kmeny produkovaly pouze jeden bakteriocin, zbylé kmeny nejméně dva a více bakteriocinů. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny B, M, Ia a Ib, z mikrocinů pak B17 a V. cs
dc.format 62 s. cs
dc.format.extent 1683211 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject koliciny cs
dc.subject mikrociny cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject PCR cs
dc.subject colicins en
dc.subject microcins en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject PCR en
dc.title Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin cs
dc.title.alternative Typization of Bacteriocins Produced by Escherichia coli Strains Isolated from Food en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rösnerová, Šárka
dc.date.accepted 2011-06-02
dc.description.abstract-translated Colicins and microcins are antibacterial toxins produced by Escherichia coli and related species or genera of Enterobacteriaceae. The basic characteristics and classification of colicins were described. Possibilities of determination are not only microbiological but also by methods of molecular biology - the most common is PCR. The aim of this study was to apply the system of colicin determination (21 colicins and 3 microcins) on the collection of colicinogenic Escherichia coli strains isolated from poultry and pheasants. It was found 13 colicinogenic producers, which were found to produce 8 types of colicins and 2 types of microcins. Two strains produced only one bacteriocin, the remaining strains at least two or more bacteriocins. Colicins B, M, Ia and Ib, and microcins B17 and V were found the most frequently. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21762
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
miková_2011_dp.pdf 1.605Mb PDF Zobrazit/otevřít
miková_2011_vp.pdf 133.2Kb PDF Zobrazit/otevřít
miková_2011_op.pdf 111.7Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet