Měření velikosti pórů v pečivu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Měření velikosti pórů v pečivu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Měření velikosti pórů v pečivu
Autor: Křemen, Filip
Vedoucí: Ponížil, Petr
Abstrakt: Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21620
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25817


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
křemen_2012_bp.pdf 4.622Mb PDF Zobrazit/otevřít
křemen_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
křemen_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet