Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Tomášová, Zuzana
dc.date.accessioned 2013-10-07T11:02:05Z
dc.date.available 2013-10-07T11:02:05Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21763
dc.description.abstract Escherichia coli se taxonomicky řadí do čeledi Enterobacteriaceae, jedná se o fakultativně anaerobní, gramnegativní tyčinky. E. coli slouží jako modelový mikroorganismus pro biochemické, genetické a fyziologické studie, je také důležitým indexovým a indikátorovým mikroorganismem. Hraje velmi důležitou roli v molekulární biologii, byly na ní objasněny základní aspekty regulace genové exprese. Cílem praktické části práce bylo izolovat bakteriální kmeny z potravin a u kmenů určených jako E. coli stanovit citlivost na antibiotika, produkci kolicinů a provést rozřazení do fylogenetických skupin (A, B1, B2, D). Z celkem 78 zkoumaných vzorků potravin bylo izolováno celkem 21 kmenů E. coli. Výsledky fylogenetické analýzy ukázaly, že 50 % kmenů patřilo do fylogenetické skupiny A, 45 % do skupiny B1, 5% do skupiny B2 a do skupiny D nebyl zařazen žádný kmen. Při vyšetření citlivosti na antibiotika bylo zjištěno, že všechny kmeny byly odolné alespoň vůči jednomu antibiotiku, v 84 % případů se dokonce jednalo o multirezistenci. Produkce kolicinů byla prokázána u dvou kmenů. cs
dc.format 95 s. (130 063) cs
dc.format.extent 2283484 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject fylogenetické skupiny cs
dc.subject PCR cs
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject kolici-ny cs
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject phylogenetic groups en
dc.subject PCR en
dc.subject antibiotic resistance en
dc.subject colicins en
dc.title Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin cs
dc.title.alternative Distribution of Escherichia coli Isolated from Food to Phylogenetic Groups en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vltavská, Pavlína
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated Escherichia coli taxonomically belongs to the family Enterobacteriaceae, it is an anaerobe facultative, Gram-negative, rod-shaped bacterium. E. coli is a model organism for biochemical, genetic and physiological studies, and it is also an important index and indicator microorganism. It plays a very important role in molecular biology - the basic aspects of gene regulation have been elucidated on E. coli. The aim this work was to isolate bacterial strains from food. Among determined E. coli strains assess the sensitivity to antibiotics, colicin production and classiry them into phylogenetic groups (A, B1, B2, D). From a total of 78 food samples examined were gained a total of 21 E. coli. Results of phylogenetic analysis showed that 50% of strains belonged to phylogenetic group A, 45% to group B1, 5% to group B2, and none to group D. Antibiotic susceptibility testing revealed that all strains were resistant to at least one antibiotic, while 84.2% of all cases were multi-drug resistant. Production of colicin was demonstrated in two strains. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25532
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
tomášová_2012_dp.pdf 2.177Mb PDF View/Open
tomášová_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
tomášová_2012_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account