Vliv podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele

Show simple item record

dc.contributor.advisor Burešová, Iva
dc.contributor.author Stočková, Věra
dc.date.accessioned 2013-10-07T15:04:36Z
dc.date.available 2013-10-07T15:04:36Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21891
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá vlivem podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele. Cílem práce bylo zjistit, pomocí kterého z vybraných rozpouštědel lze dosáhnout nejvyšší výtěžnosti námelových alkaloidů. Teoretická část je věnována charakteristice námelových alkaloidů, je popsána jejich chemická struktura, toxikologické a farmakologické vlastnosti. Zabývá se také biologií námele a popisem hostitelských rostlin. Dále je podrobně popsán princip metody UPLC (ultra-kapalinové chromtografie). Pro experimentální část bylo vybráno 5 různých extrakčních činidel. Jako kontrolní vzorek bylo vybráno rozpouštědlo používané v praxi aceton:26% amoniak:voda. Bylo ověřeno, že rozpouštědlo má vysokou výtěžnost námelových alkaloidů ze vzorku, z vybraných rozpouštědel bylo v tomto směru nejlepší. Pro srovnání byly uvedeny výsledky získané analýzou vzorku připraveného zjednodušeným postupem, vzniklým zjednodušením stávající metody. Výtěžnost alkaloidů v tomto případě byla oproti předpokladu vyšší než u rozpouštědla používaného v praxi. Jelikož tento fakt může do praxe přinést zvýšení efektivity při analýzách vzorků námele, bylo by vhodné metodiku zavést do praxe. cs
dc.format 61 s. cs
dc.format.extent 2921522 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject námel cs
dc.subject námelové alkaloidy cs
dc.subject žito cs
dc.subject ergotismus cs
dc.subject účinek námelových alkaloidů cs
dc.subject ultra-kapalinová chromatografie cs
dc.subject UPLC cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject ergot en
dc.subject ergot alkaloids en
dc.subject rye en
dc.subject ergotism en
dc.subject ergot alkaloid effect en
dc.subject ultra performance liquid chromatography en
dc.subject UPLC en
dc.subject extraction en
dc.title Vliv podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele cs
dc.title.alternative Effect of Extraction Conditions on Quantity of Substances Extracted from Ergot en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Dvořáková, Petra
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated The diploma thesis focuses on the effect of extraction conditions on the amount of substance extracted from the ergot. The aim of the thesis was to determine which of the chosen solvents gives highest yield of ergot alkaloids. The theoretical part is dedicated to the characterization of ergot alkaloids, their chemical structure, toxicological and pharmacological properties are described. The biology of ergot and description of host plant is included too. Furthermore the principles of UPLC (Ultra Performance Liquid Chromatography) are described. Five solvents were chosen for the experimental part. The solvent acetone:26%ammonia:water, that is used in practice, was chosen to be the standard. The results confirmed that this solvent gives highest yield of ergot alkaloids. The results obtained from the analysis of sample prepared by a simplified way of the standard method are also included. Against hypothesis the yield of alkaloids in this case was higher than with the standard solvent. Since this fact can bring a rise of efficiency of ergot analyses, it could be worthwhile to bring this method into practice. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25497
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
stočková_2012_dp.pdf 2.786Mb PDF View/Open
stočková_2012_vp.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open
stočková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account