Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
Autor: Adamcová, Gabriela
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Biogenní aminy přítomné v potravinách mohou představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Biogenní aminy bývají velmi často přítomny v potravinách fermentovaných. Mezi takovéto potraviny patří i fermentované mléčné výrobky. Tato práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v těchto výrobcích dostupných na českém trhu. Vzorky byly připraveny derivatizací s dansylchloridem a analyzovány pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie. Ve většině vzorků byl detekován tyramin. Druhým nej-častějším biogenním aminem byl putrescin, v několika vzorcích byl přítomen i kadaverin, spermidin a spermin. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích (0,14 ? 29,43 mg/kg) nepředstavuje ohrožení zdraví.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22205
Datum: 2012-01-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25500


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
adamcová_2012_dp.pdf 1.934Mb PDF Zobrazit/otevřít
adamcová_2012_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
adamcová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet