Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb
Autor: Šrámková, Kamila
Vedoucí: Pachlová, Vendula
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá charakteristikou biogenních aminů, popisem jejich vzniku a proměn během technologických procesů, jako je zpracování, skladování ryb a výroba produktů z nich. Dále se tato práce zabývá toxikologickými aspekty pro člověka a zabránění jejich vzniku. Hlavním cílem diplomové práce je stanovení biogenních aminů (putrescin, spermin, spermidin, kadaverin, tyramin, histamin) ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb. Stanovené obsahy biogenních aminů v jednotlivých vzorcích svaloviny ryb nebyly detekovány v množstvích, které by mohly negativně ovlivnit zdraví spotřebitele, a to po celou dobu experimentu. Nejvyšší obsah byl naměřen u putrescinu, dále u kadaverinu, spermidinu, tyraminu a nakonec sperminu. Histamin byl detekován ve velmi nízkých množstvích. Žádný ze vzorků nepřekročil limity určené legislativou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22459
Datum: 2012-01-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 25585


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
šrámková_2012_dp.pdf 1.924Mb PDF Zobrazit/otevřít
šrámková_2012_vp.pdf 126.6Kb PDF Zobrazit/otevřít
šrámková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet