Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny
Autor: Macháčková, Hana
Vedoucí: Hrabě, Jan
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny. V teoretické části diplomové práce byla charakterizována kojenecká a dětská výživa z hlediska rozdělení dle věku dítěte, popsán příjem živin nezbytných v kojeneckém a dětském věku, pozornost byla dále zaměřena na legislativu týkající se kojenecké a dětské výživy a také na význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě. V diplomové práci byly analyzovány jak ovocné kojenecké a dětské výživy běžně dostupné v obchodní síti, tak i laboratorně vyrobené produkty. Ve všech případech se jednalo o výrobky dodané společností Hamé, s.r.o. U všech vzorků byl stanoven obsah sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, pH, titrační kyselost, refraktometrická sušina a obsah aminokyselin. Na základě výsledků můžeme konstatovat, že ze vzorků hodnocených v první fázi experimentu, lze vzorek banán tvaroh - 30 % vzhledem k nejvyšší hodnotě indexu esenciálních aminokyselin i vzhledem k vysokému obsahu bílkovin splňujícímu požadavek přílohy 8 k vyhlášce č. 54/2004 Sb. vyhodnotit z nutričního hlediska jako nejvhodnější. Ze vzorků analyzovaných ve druhé fázi experimentu byl z nutričního hlediska jako nejvhodnější vyhodnocen vzorek banán tvaroh - 30 % s přídavkem 5 % kaseinátu vápenatého, avšak je nutné zvážit, zda je tento přídavek nezbytný, neboť vzorek banán tvaroh - 30 % bez další přidané mléčné bílkoviny je z nutričního hlediska také velmi vhodný a jeho výroba je zajisté ekonomicky méně náročná.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22927
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25300


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
macháčková_2012_dp.pdf 2.260Mb PDF Zobrazit/otevřít
macháčková_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
macháčková_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet