Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi
Autor: Nevřalová, Jana
Vedoucí: Kráčmar, Stanislav
Abstrakt: V diplomové práci je řešena problematika vyhodnocení nutričního složení měsíčního jídel-ního lístku ze ZŠ a MŠ ve Staré Vsi. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že pro děti před-školního věku jsou překročeny všechny hodnoty živin i vitaminů, některé (např. vitamin A) o více než 100 %. Výjimkou je obsah vápníku a vitaminu C, který je ve stravě ze školní jídelny hrazen pouze z 60 % doporučeného množství. U skupiny volných tuků a volných cukrů bylo toto množství překročeno téměř o 200 %. U dětí mladšího školního věku byly výsledky vyhodnocení nutričních faktorů vyváženější. Obsah většiny nutrientů byl v toleranci ?5 %, pouze tuky a vitamin A výrazněji překračo-valy doporučené dávky. U vitaminu C je dosažená hodnota pouze 55 %. Maso, mléko, tuky a cukry výrazně překračovaly hodnoty stanovené vyhláškou č. 107/2005 Sb., naopak mléč-né výrobky a ovoce byly pod stanovenou hranicí, množství ovoce dosahovalo pouze 6 %. Doporučujeme omezení volných tuků a snížení množství volného cukru. Také zařazení více čerstvé zeleniny by vyvážilo nedostatečný příjem vitaminu C.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23154
Datum: 2012-01-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 25745


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
nevřalová_2012_dp.pdf 3.028Mb PDF Zobrazit/otevřít
nevřalová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
nevřalová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet