Vliv polyfenolů obsažených v jedlých květech na eukaryotické buňky.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv polyfenolů obsažených v jedlých květech na eukaryotické buňky.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Humpolíček, Petr
dc.contributor.author Neoralová, Lucie
dc.date.accessioned 2013-10-09T16:33:38Z
dc.date.available 2013-10-09T16:33:38Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23318
dc.description.abstract Polyfenoly mají mnoho chemických, biochemických, či biologických vlastností. Mohou posobit protizánětlivě, antikarcinogenně, či antioxidačně. Tato diplomová práce se zabývá sledováním vlivu polyfenolů získaných z jedlých květů na proliferační aktivitu eukaryotic-kých buněk. U hodnocení antiproliferačního efektu in vitro bylo použito pět různých kon-centrací roztoků polyfenolů (50 ?g/ml, 25 ?g/ml, 10 ?g/ml, 5 ?g/ml a 1 ?g/ml). Studováno bylo šest jedlých květů (S. nigra, A. schoenoprasum, R. acetosa, T. repens, S. pratensis a V. arvensis) a tři typy buněčných linií: lidské keratinocyty (HaCaT), hepatocyty (HepG2) a myší embryonální fibroblasty (NIH/3T3). K určení antiproliferačního efektu byla použita spektrofotometrická metoda MTT. cs
dc.format 113 s. cs
dc.format.extent 1700542 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polyfenolické látky cs
dc.subject jedlé květy cs
dc.subject buněčné linie a proliferace cs
dc.subject polyphenolic substances en
dc.subject edible flowers en
dc.subject cell lines and the proliferation en
dc.title Vliv polyfenolů obsažených v jedlých květech na eukaryotické buňky. cs
dc.title.alternative Impact of Polyphenols Contained in Edible Flowers on Eukaryotic Cells. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated Polyphenols have a variety of chemical, biochemical and biological properties. They can act anti-inflammatory, anti-carcinogenic or as antioxidants. This thesis deals with the de-termination of the proliferative effect of polyphenols obtainedfrom edible flowers on euka-ryotic cells. Five different concentrations of polyphenols solutions (50 mg/ml, 25 mg/ml, 10 mg/ml, 5 mg/ml and 1 mg/ml) to evaluate the antiproliferativeeffect in vitro were used. Six edible flowers (S. nigra, A. schoenoprasum, R. acetosa, T. repens, P. pratensis and V. arvensis) and three types of cell lines: human keratinocytes (HaCaT), hepatocytes (He-pG2) and mouse embryonic fibroblasts (NIH/3T3) were studied in this work. To determine the antiproliferative effect the spectrophotometric method MTT was used. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25299
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
neoralová_2012_dp.pdf 1.621Mb PDF View/Open
neoralová_2012_vp.doc 98Kb Microsoft Word View/Open
neoralová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account