Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí
Autor: Štajnochová, Kateřina
Vedoucí: Lazárková, Zuzana
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální populace. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (teplota 10, 20 a 37 °C, pH 6, 7 a 8 a obsah NaCl 0 ? 6 %) ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů. Produkce kadaverinu a putrescinu byla stanovena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Optimální podmínky pro růst bakterie Serratia marcescens a produkci putrescinu a kadaverinu byly následující: pH 6 a 7, koncentrace NaCl 0, 1 a 3 %, teplota 37 °C. Vyšší pH a koncentrace NaCl a nižší teploty inhibovaly růst bakterie i produkci biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23396
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25207


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
štajnochová_2012_dp.pdf 3.367Mb PDF Zobrazit/otevřít
štajnochová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
štajnochová_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet