Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Štajnochová, Kateřina
dc.date.accessioned 2013-10-09T18:43:50Z
dc.date.available 2013-10-09T18:43:50Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23396
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální populace. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (teplota 10, 20 a 37 °C, pH 6, 7 a 8 a obsah NaCl 0 ? 6 %) ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů. Produkce kadaverinu a putrescinu byla stanovena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Optimální podmínky pro růst bakterie Serratia marcescens a produkci putrescinu a kadaverinu byly následující: pH 6 a 7, koncentrace NaCl 0, 1 a 3 %, teplota 37 °C. Vyšší pH a koncentrace NaCl a nižší teploty inhibovaly růst bakterie i produkci biogenních aminů. cs
dc.format 90 s. cs
dc.format.extent 3531236 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject kadaverin cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject Serratia marcescens cs
dc.subject teplota cs
dc.subject pH cs
dc.subject NaCl cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject cadaverine en
dc.subject putrescine en
dc.subject Serratia marcescens en
dc.subject temperature en
dc.subject pH en
dc.subject NaCl en
dc.subject HPLC en
dc.title Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí cs
dc.title.alternative Decarboxylase Activity of Serratia marcescenes at Neutral and Alkalic pH en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the monitoring of biogenic amines cadaverine and putrescine production by bacteria Serratia marcescens. In the theoretical part there are characterized biogenic amomines, their structure, formation, occurrence and effects on human health. Further, the microorganisms producing biogenic amines and their decarboxylase activity are described. The last two parts are focused on the determination of biogenic amines and growth curve of bacterial populations. In the practical part of the thesis the selected factors (temperature 10, 20 and 37 °C, pH 6, 7 and 8, and NaCl content from 0 to 6 %) affecting the growth of bacteria Serratia marcescens and its production of biogenic amines were applied. The formation of cadaverine and putrescine was determined using high performance liquid chromatography. Optimal growth conditions for the bacteria Serratia marcescens and the production of putrescine and cadaverine were as follows: pH 6 and 7, NaCl concentration of 0, 1 and 3 %, temperature 37 °C. Higher pH and NaCl concentration and lower temperature inhibited the growth of bacteria and production of biogenic amines. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25207
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
štajnochová_2012_dp.pdf 3.367Mb PDF Zobrazit/otevřít
štajnochová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
štajnochová_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet