Stanovení biogenních aminů v produktech živočišného původu z farmářské produkce

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení biogenních aminů v produktech živočišného původu z farmářské produkce

Show simple item record

dc.contributor.advisor Velichová, Helena
dc.contributor.author Hudcová, Kateřina
dc.date.accessioned 2013-10-09T19:52:59Z
dc.date.available 2013-10-09T19:52:59Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23449
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo monitorovat obsah biogenních aminů ve vybraných produktech živočišného původu z farmářské produkce na území České republiky a Slovenska. Jednotlivé vzorky farmářských výrobků byly zakoupeny z obchodní sítě v rámci regionálních farmářských trhů, nebo získány přímo na farmách. Celkem bylo k analýze předloženo 65 vzorků. Vzorky byly rozděleny do skupin na fermentované mléčné a fermentované masné výrobky. V teoretické části práce se uvádí základní charakteristika biogenních aminů, jejich vznik a vliv na lidský organismus. Stručně jsou popsány také technologické postupy vybraných produktů živočišného původu. Praktická část se zabývá stanovením obsahu osmi nejčastěji se vyskytujících biogenních aminů - tryptamin, fenylethylamin, kadaverin, putrescin,histamin, tyramin, spermin a spermidin. Ke stanovení byla použita iontově-výměnná chromatografie s fotometrickou detekcí. Analýzy vzorků byly provedeny přibližně v polovině doby minimální trvanlivosti, resp. použitelnosti. Vzorky byly také kultivačně vyšetřeny na některé druhy mikroorganismů, z nichž některé mohou produkovat biogenní aminy. Získané výsledky byly vyhodnoceny a v závěru práce jsou formulované závěry a doporučení. cs
dc.format 103 s. (5 s. příloh) cs
dc.format.extent 2445812 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject fermentované potraviny živočišného původu cs
dc.subject iontově-výměnná kapalinová chromatografie cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject fermented foods of animal origin en
dc.subject ion-exchange liguid chromatography en
dc.title Stanovení biogenních aminů v produktech živočišného původu z farmářské produkce cs
dc.title.alternative Biogenic Amines Determination in Foodstuff of Animal Origin Manufactured in Farms en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Černíková, Michaela
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated Purpose of this diploma is to monitor a content of biogenic amines in selected products of animal origin that are produced in the farms of Czech Republic and Slovakia. Samples of these farm products were purchased from the regional farmers' markets or straight from the farmers. Altogether 65 samples were analyzed. The samples were divided into fermented dairy product group and fermented meat product group. The theoretical part of this work presents basic characteristics of the biogenic amines, its origin and influence on human organism. Shortly it describes also technological processes of the selected products of animal origin. The practical part of this work examines content of the eight most frequent biogenic amines. To define this content the process of ion exchange chromatography with photometric detection was used. The sample analysis were realized approximately in the half of the expiry period. The samples were examined also in the respect of some microorganisms that are able to produce biogenic amines. Analysis showed presence of the biogenic amines within 47 samples, which means 72 % of the samples have positive findings on these substances. The most frequent was a combination of tyramin, putrescin and kadavedrin. Some samples were found also presence of spermine and histamine. The results obtained were evaluated and conclusions and some recommendations were stated in the final chapter. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25690
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
hudcová_2012_dp.pdf 2.332Mb PDF View/Open
hudcová_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
hudcová_2012_op.doc 94Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account