Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Sýkorová, Michaela
dc.date.accessioned 2013-10-11T00:04:08Z
dc.date.available 2013-10-11T00:04:08Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23929
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na sledování dekarboxylázové aktivity vybraných kmenů probiotických bakterií převážně rodu Bifidobacterium za podmínek in vitro. Některým zástupcům tohoto rodu jsou přisuzovány probiotické účinky a běžně se používají jako kultury v potravinářství. Proto by jejich případná dekarboxylázová aktivita mohla být chápána jako protiklad k pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Produkce biogenních aminů byla monitorována v supernatantu získaném po kultivaci vybraných kmenů (celkový počet kmenů 53) ve dvou druzích dekarboxylačního média (MRS, WCH) s aminokyselinami (arginin, ornitin, lyzin, tyrozin) pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s předkolonovou derivatizací dansylchloridem a UV detekcí. Z osmi sledovaných biogenních aminů byl detekován tyramin a spermin. U 17% testovaných kmenů byla produkce v obou médiích zanedbatelná (<2 mg.l-1). 30,2% byly detekovány koncentrace BA vyšší než 10 mg.l-1. Zatímco příhodnější pro produkci tyraminu bylo médium Willkins Chalgren Broth. Vyšší koncentrace sperminu byly detekovány v dekarboxylačním médiu MRS. cs
dc.format 77 s. (95 547 znaků) cs
dc.format.extent 2981985 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject dekarboxylace cs
dc.subject probiotika cs
dc.subject Bifidobacterium cs
dc.subject podmínky kultivace cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject decarboxylation en
dc.subject probiotics en
dc.subject Bifidobacterium en
dc.subject cultivation conditions en
dc.title Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií cs
dc.title.alternative Screening of Decarboxylase Activity in Selected Probiotic Bacteria en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2013-05-29
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on the observation of the decarboxylase activity of selected probiotic bacterial strains (predominantly Bifidobacterium) at in vitro conditions. Some representatives of Bifidobacterium genera are highlighted to be probiotic cultures and they have been already applied in the functional food production. Therefore, the potential decarboxylase activity could be considered the contrast to their positive dietary effect. The biogenic amine formation was determined in the supernatants harvested after the cultivation. Two different decarboxylation media (MRS broth, Willkins-Chalgren broth) enriched in amino acids (arginine, ornithine, lysine, tyrosine) were used. The measurement was realized by the means of hight performance liquid chromatography after the pre-column derivatization by dansyl chloride and UV detection. Just one of eight observed biogenic amine, tyramine, was detected.In 17 % tested strains the production was insignificant (<2 mg.l-1). About 30,2 % tested strains wereable to produce higher concentrations (>10 mg.l-1). Being preferable for producing tyramine medium was Willkins Chalgren bro-th. Higher concentrations of spermine were detected decarboxylation medium MRS. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30493
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-13


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
sýkorová_2013_dp.pdf 2.843Mb PDF Zobrazit/otevřít
sýkorová_2013_vp.doc 96Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
sýkorová_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet