Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Hrubanová, Martina
dc.date.accessioned 2013-10-13T15:48:48Z
dc.date.available 2013-10-13T15:48:48Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/25149
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na monitoring biofilmu v potravinářském průmyslu. Především byly zkoumány potravinářsky významné bakterie, které biofilm produkují. Teo-retická část se zabývá definicí biofilmu, jeho strukturou, tvorbou a regulací biofilmu. Prak-tická část se zabývá sledováním tvorby biofilmu u potravinářsky významných bakterií. Tvorba biofilmu byla zkoumána pomocí Christensenovy zkumavkové metody a modifiko-vané Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách. Vyšší výskyt biofilmu byl u testovaných bakterií prokázán v polystyrenových mikrotitračních destičkách. Podle Chris-tensenovy zkumavkové metody tvořilo biofilm ze 140 testovaných mikroorganismů 1,4 %. Největšími producenty biofilmu byli Pseudomonas fluorescens a Enterococcus sp. E 24. Na polystyrenovém povrchu tvořilo biofilm z 328 testovaných mikroorganismů 23,5 %. Největšími producenty biofilmu byli Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa115, Lactoba-cillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51. cs
dc.format 91 s. (119 179 znaků). cs
dc.format.extent 2751440 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biofilm cs
dc.subject biofilm v potravinářském průmyslu cs
dc.subject potravinářsky významné bakterie cs
dc.subject metody stanovení biofilmu cs
dc.subject Biofilm en
dc.subject biofilm in the food industry en
dc.subject food industry important bacteria en
dc.subject methods of determining biofilm en
dc.title Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů. cs
dc.title.alternative Biofilm Formation of Bacteria Isolated from Food en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Černíková, Michaela
dc.date.accepted 2013-06-10
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on the monitoring of biofilm in the food industry. Above were exa-mined food-significant bacteria that produce biofilm. The theoretical part deals with the definition of biofilm formation, structure, and regulation of biofilm formation. The practi-cal part deals with monitoring of biofilm formation in food-related bacteria. Biofilm for-mation was investigated by Christensen spin tube method and modified Christensen method in microplates. A higher incidence of biofilm formation was tested for bacteria prokázám in polystyrene microplates. According to Christensen spin tube method consisted of 140 biofilm microorganisms tested 1.4%. The largest producers were Pseudomonas fluorescens biofilms and Enterococcus E24. In polystyrene formed biofilm of 328 micro-organisms tested 23.5%. The largest producers of biofilm were Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa 115, Lactobacillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30708
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
hrubanová_2013_dp.pdf 2.623Mb PDF View/Open
hrubanová_2013_vp.pdf 175.2Kb PDF View/Open
hrubanová_2013_op.zip 72.61Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account