Komplexní zpracování amarantové hmoty

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Komplexní zpracování amarantové hmoty

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Komplexní zpracování amarantové hmoty
Autor: Kodriková, Klára
URI: http://hdl.handle.net/10563/3140
Datum: 2007-04-24
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiných hodnotných látek. V laboratorních podmínkách byla úspěšně testována možnost anaerobního rozkladu amarantové biomasy pro produkci kvalitního bioplynu.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kodriková_2007_vp.bmp 667.7Kb Obrázek BMP Thumbnail
kodriková_2007_op.zip 1.602Mb Neznámý Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet