Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bubelová, Zuzana
dc.contributor.author Čechová, Erika
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:42:07Z
dc.date.available 2016-11-28T11:42:07Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37498
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá metodami analýzy sacharidů pomocí HPLC-RI. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku sacharidů a jejich vlastností, možné extrakce sacharidů a metody stanovení sacharidů. Dále je v práci popsána příprava vzorků (extrakce a čiření) pro stanovení sacharidů pomocí HLPC-RI. Následné stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI zahrnuje obecný popis této chromatografické metody spolu s charakteristikou používaných detektorů, s důrazem zejména na refraktometrickou detekci. Závěrečná kapitola teoretické části pojednává o vlastním stanovení cukrů ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI. V praktické části bakalářské práce byla nejdříve optimalizována příprava vzorku pro následné chromatografické stanovení mono- a oligosacharidů. Z testovaných čiřidel byla jako nejvhodnější zvolena Carrezova činidla. Pro tuhé a polotuhé vzorky byla vybrána teplota extrakce 50 °C. Barevné vzorky byly podrobeny extrakci na pevné fázi. Následně byly cukry stanoveny ve vybraných potravinách dostupných v běžné tržní síti (ovocné sirupy, šťávy a nápoje, energetické nápoje, ovocné protlaky, med, kečup, hořčice, krekry a jiné) a zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji uvedenými na obalech výrobků. Na základě zjištěných odchylek lze konstatovat, že navržený postup přípravy vzorků i následná metodika stanovení, jsou vhodné pro stanovení cukrů v analyzovaných potravinách.
dc.format 54 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject monosacharidy cs
dc.subject oligosacharidy cs
dc.subject cukry cs
dc.subject HPLC-RI cs
dc.subject čiření cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject optimalizace cs
dc.subject monosaccharides en
dc.subject oligosaccharides en
dc.subject sugars en
dc.subject HPLC-RI en
dc.subject clarification en
dc.subject extraction en
dc.subject optimization en
dc.title Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI
dc.title.alternative The Possibilities of Saccharide Determination by HPLC-RI
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2016-06-14
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the methods of saccharides determination by HPLC-RI. The theoretical part includes general characteristic of saccharides and their properties, possible extraction of saccharides and methods of saccharides determination. The thesis describes the preparation of samples (extraction and clarification) for a saccharides determination by HPLC-RI. Subsequent saccharides determination by HPLC-RI includes a general description of this chromatographic method with the characteristics of detectors, with the emphasis on refractive detection. The final chapter of theoretical part is about saccharides determination by HPLC-RI in selected foodstuff. Sample preparation for the chromatographic determination of mono- and oligosaccharides was firstly optimized in the practical part of this thesis. Of the tested clarifiers Carrez reagents were chosen as the best option. Temparature of extraction 50 ° C was selected for solid and semi-solid samples. Coloured samples were cleaned also by solid phase extraction. Subsequently sugars were determined in selected foodstuff available in the current market network (fruit syrups, juices and drinks, energy drinks, fruit snacks, honey, ketchup, mustard, crackers, etc.) and the obtained values were compared with the data presented on the product packaging. Based on the deviation observed it can be stated, that the proposed samples preparation and subsequent chromatographic method is suitable for the sugar determinations in the foods analyzed.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42082
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2016-05-04


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
čechová_2016_dp.pdf 2.366Mb PDF Zobrazit/otevřít None
čechová_2016_op.pdf 107.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
čechová_2016_vp.pdf 611.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet