Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
Autor: Vítková, Lucie
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/37500
Datum: 2016-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 42088


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
vítková_2016_dp.pdf 2.415Mb PDF Zobrazit/otevřít None
vítková_2016_op.pdf 514.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
vítková_2016_vp.pdf 542.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet