Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Smetanová, Veronika
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42065
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá Ramanovou spektroskopií a jejím využití pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách. V práci je stručně charakterizován princip Ramanova jevu a popis povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie (SERS), která je využívaná pro detekci mikroorganizmů v potravinářských matricích. Pro tyto účely je metoda SERS často kombinována s imunomagnetickou separací analyzovaných buněk, což má za následek vysokou citlivost metody a také výrazné zkrácení analýzy. Pro vzájemné rozlišení mikroorganizmů jsou Ramanova spektra vyhodnocena s použitím chemometrických metod. Závěrem jsou v práci shrnuty výhody a nevýhody spojené s použitím Ramanovy spektroskopie.
dc.format 44 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Ramanova spektroskopie cs
dc.subject povrchově zesílená Ramanova spektroskopie cs
dc.subject detekce mikroorganizmů v potravinách cs
dc.subject identifikace mikroorganizmů cs
dc.subject chemometrické metody cs
dc.subject Raman spectroscopy en
dc.subject Surface-enhanced Raman spectroscopy en
dc.subject Detection of microorganisms in foodstuffs en
dc.subject Identification of microorganisms en
dc.subject Chemometric methods en
dc.title Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách
dc.title.alternative Application of Raman Spectroscopy for Detection and Identification of Microbes in Food
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2018-06-12
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis deals with Raman spectroscopy and her application for detection and identification of microorganisms in foodstuffs. There is briefly characterized principle of Raman scattering and description of Surface-enhanced Raman spectroscopy, which is able to detect microorganisms in food matrix. For these purposes SERS method is often combined with immunomagnetic separation of analyzed cells, which cause high sensitivity and significant shortening of analysis. For distinction of microorganisms are Raman spectrum evaluated using chemometric methods. In conclusion there are summarized advantages and disadvantages of Raman spectroscopy.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49743
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
smetanová_2018_dp.pdf 2.909Mb PDF View/Open None
smetanová_2018_op.pdf 652.7Kb PDF View/Open None
smetanová_2018_vp.pdf 624.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account