Enkapsulace vitamínu C

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Enkapsulace vitamínu C

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Enkapsulace vitamínu C
Autor: Burešová, Romana
Vedoucí: Lapčík, Lubomír
Abstrakt: Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec. Je nezbytný pro řadu biochemických dějů, účastní se imunitního systému a může být nápomocen při léčení závažných onemocnění. Vyskytuje se téměř ve všech živých organismech, nejvíce v ovoci a zelenině, je však nestabilní a při tepelné úpravě a nešetrném průmyslovém zpracování se rychle ničí. Pro zvýšení stability bylo vyvinuto mnoho metod, jak tuto aktivní látku zapouzdřit. Na jednu z nich, lipozomální enkapsulaci, je zaměřená tato práce. Lipozomy jsou fosfolipidové vezikuly schopné ve své struktuře zachytit a ochránit hydrofobní i hydrofilní látky. S přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy, je možné tyto ochranné vlastnosti ještě podpořit. Praktická část této práce je zaměřená na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu jako enkapsulační pouzdro pro kyselinu askorbovou a fyzikálně-chemické změny disperze při působení zvýšených teplot.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42107
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49838


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
burešová_2018_dp.pdf 3.610Mb PDF Zobrazit/otevřít None
burešová_2018_op.docx 71.94Kb Neznámý Zobrazit/otevřít None
burešová_2018_vp.pdf 527.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet