Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti
Autor: Lenikusová, Markéta
Vedoucí: Lapčík, Lubomír
Abstrakt: V této práci byly popsány bílkoviny mléka a mléčný tuk, včetně tukových kuliček, a kasino-vé micely. Hlavním cílem práce bylo stanovit fyzikální vlastnosti mléka. Povrchové napětí, kinematická a dynamická viskozita byly určeny u různých typů mléka (kravské, kozí) za pomocí vhodných laboratorních metod. Použitá teplota při tepelném ošetření a homogeni-zace mají vliv na fyzikální vlastnosti mléka. Byla stanovena hodnota kinematické i dynamic-ké viskozity testovaných mlék v koncentrační řadě (0,5- 5,0 % hm.) při 4 různých teplotách. Došli jsme k závěru, že v koncentrační řadě se obě viskozity zvyšují, ale při konstantní kon-centraci a rostoucích teplotách hodnoty viskozity klesaly. Povrchové napětí u kravského mléka bylo dvojnásobné oproti mléku kozímu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42751
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 46311


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
lenikusová_2018_dp.pdf 1.712Mb PDF Zobrazit/otevřít None
lenikusová_2018_op.pdf 548.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
lenikusová_2018_vp.pdf 527.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet