Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Lenikusová, Markéta
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42751
dc.description.abstract V této práci byly popsány bílkoviny mléka a mléčný tuk, včetně tukových kuliček, a kasino-vé micely. Hlavním cílem práce bylo stanovit fyzikální vlastnosti mléka. Povrchové napětí, kinematická a dynamická viskozita byly určeny u různých typů mléka (kravské, kozí) za pomocí vhodných laboratorních metod. Použitá teplota při tepelném ošetření a homogeni-zace mají vliv na fyzikální vlastnosti mléka. Byla stanovena hodnota kinematické i dynamic-ké viskozity testovaných mlék v koncentrační řadě (0,5- 5,0 % hm.) při 4 různých teplotách. Došli jsme k závěru, že v koncentrační řadě se obě viskozity zvyšují, ale při konstantní kon-centraci a rostoucích teplotách hodnoty viskozity klesaly. Povrchové napětí u kravského mléka bylo dvojnásobné oproti mléku kozímu.
dc.format 92 s. (74975 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mléko cs
dc.subject kaseinová micela cs
dc.subject tuková kulička cs
dc.subject povrchové napětí cs
dc.subject viskozita cs
dc.subject milk en
dc.subject casein micelle en
dc.subject fat droplets en
dc.subject surface tension en
dc.subject viscosity en
dc.title Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti
dc.title.alternative Effect of the Temperature on Surface Tension and Viscosity Changens of Diatery Milk as a Function of Fat Content
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated In this work, milk proteins and milk fat, including fat droplets and casein micelles, have been described. The main aim of this work was to determine the physical properties of milk. Surface tension, kinematic and dynamic viscosity were determined in various types of milk (cow milk, goat milk) using appropriate laboratory methods. The temperature of heat treatment and homogenization affect the physical properties of milk. The kinematic and dynamic viscosity of the tested milks in the concentration range (0.5 - 5.0 % w/w) were determined at 4 different temperatures. We conclude that both the kinematic and dynamic viscosity increased in the concentration range but decreased with rising temperature at a constant concentration. Surface tension of cow milk was double that of goat milk.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46311
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-04-25


Files in this item

Files Size Format View Description
lenikusová_2018_dp.pdf 1.712Mb PDF View/Open None
lenikusová_2018_op.pdf 548.6Kb PDF View/Open None
lenikusová_2018_vp.pdf 527.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account