Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku
Autor: Kučabová, Veronika
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Tato diplomová práce je zaměřena na sledování diverzity mikroflóry fermentovaných masných výrobků (salámů Paprikáš) vyrobených klasickou a Quick-Dry-Slice technologií. Sledované vzorky fermentovaných salámů byly odebírány během celé doby zrání a skladování a kultivačními metodami byly stanoveny celkové počty technologicky významných i nežádoucích rizikových mikroorganismů. Vzorky fermentovaných salámů vyrobených Quick-Dry-Slice technologií vykazovaly na konci sledované doby vysoké hodnoty počtů životaschopných bakterií v porovnání se vzorky salámů vyrobených klasickou cestou. Po celou dobu zrání a skladování byly u všech výrobků dominantní bakterie mléčného kvašení. U finálních produktů nebyly detekovány žádné nežádoucí rizikové mikroorganismy. Pomocí molekulárně biologické metody denaturační gradientové gelové elektroforézy byl vytvořen mikrobiologický profil všech vzorků. DNA izolovaná z nejvíce zastoupených mikroorganismů byla sekvenována a bakterie identifikovány jako druhy Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei, Lactococcus lactis, Staphylococcus carnosus a Staphylococcus condimenti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43823
Datum: 2019-02-21
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49859


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
kučabová_2019_dp.pdf 2.765Mb PDF Zobrazit/otevřít None
kučabová_2019_op.pdf 698.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
kučabová_2019_vp.pdf 510.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet