Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
Show full item record
No preview available
Title:
|
Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen |
Author: |
Polaštíková, Aneta
|
Advisor: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstract:
|
Diplomová práce pojednává o přípravě bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen, konkrétně z kuřecích žaludků. V teoretické části se práce zaměřuje na popis drůbeží tkáně, na vedlejší produkty z jatek, na kolagen, hydrolyzát a želatinu. V práci je zmíněna roční spotřeba drůbežího masa a vlastní porážka kuřat na jatkách skládající se z několika technologických okruhů. V práci jsou uvedeny vlastnosti, charakteristiky a aplikace hydrolyzátů a želatin. Praktická část se zaměřuje na popis experimentů, v nichž byly použity kuřecí žaludky pro extrakci hydrolyzátů a želatin za pomoci opracování enzymem Protamex. Cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce. Sledované faktory byly množství přidaného enzymu, teplota a doba extrakce. V diplomové práci bylo prokázáno, že vhodnou volbou technologických podmínek lze z kuřecích žaludků získat vysoce kvalitní produkty o vysoké pevnosti gelu. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a následně byly navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích žaludků na výrobu želatiny. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45433
|
Date:
|
2019-01-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav inženýrství polymerů |
Discipline:
|
Inženýrství polymerů |
Grade for thesis and defense:
|
A
53077
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account