Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků
Autor: Průša, Libor
Vedoucí: Šenkýřová, Jana
Abstrakt: Cílem této práce bylo vytvořit databázi NIR spekter vybraných kysaných mléčných výrob-ků, provést analýzu těchto spekter a prozkoumat možnost využití infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení vybraných parametrů mléčných výrobků, konkrétně obsahu tuku, bílkovin, sušiny, titrační kyselosti a pH. Teoretická část práce je zaměřena na principiální základ infračervené spektrometrie a její experimentálním uspořádání. Dále je zde uveden popis výroby jogurtů a jogurtových mlék a přehled využití infračervené spektrometrie se zaměřením na oblast potravinářství. V rámci práce byly sestrojeny kalibrační modely založené na metodě infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení obsahu bílkovin, tuku a sušiny v neochucených jogurtech a v jogurtovém mléce. Sestrojené kalibrační modely pro tyto složky dosahují velmi dobré spolehlivosti s hodnotami koeficientu determinace v rozmezí od 0,9793 do 0,9985.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45453
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53112


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
průša_2019_dp.pdf 2.238Mb PDF Zobrazit/otevřít None
průša_2019_op.pdf 794.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
průša_2019_vp.pdf 694.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet