Stopové prvky v medu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stopové prvky v medu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šenkárová, Lenka
dc.contributor.author Zapletalová, Kristýna
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45458
dc.description.abstract Med a včelí produkty jsou lidem známy po tisíce let. Včela medonosná patří mezi nejvýznamnější opylovače hmyzosnubných rostlin a med, který včely produkují, je považován za výživově hodnotnou potravinu. Jedním z cílů mé diplomové práce bylo zhruba popsat složení, získávání a využití medu a dalších včelích produktů. Hlavním cílem ovšem bylo stanovení vybraných stopových prvků, které se v medu vyskytují, a to pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Posuzovány byly čtyři druhy medu a další včelí produkty z jedné lokality. Zjištěné hodnoty byly porovnány s výsledky dalších dvou studií, které zahrnovaly medy z různých částí republiky i ze světa. Hodnoty byly také posouzeny z hlediska působení na lidské zdraví, a také byl zhodnocen vliv lokality původu medu na množství obsahu stopových prvků.
dc.format 69 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject včelí produkty cs
dc.subject stopové prvky cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject toxické látky cs
dc.subject honey en
dc.subject bee products en
dc.subject trace elements en
dc.subject ICP-MS en
dc.subject toxic substances en
dc.title Stopové prvky v medu
dc.title.alternative Trace elements in honey
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated Honey and bee products are known to people for thousands of years. Honeybee is one of the most important pollinators of insect plants and honey, produced by bees, is considered a nutritionally valuable food. One of the goals of my thesis was to roughly describe the composition, acquisition and use of honey and other bee products. The main goal, however, was to determine the selected trace elements that occur in honey by inductively coupled plasma mass spectrometry. Four types of honey and other bee products from one location were assessed. The values were compared with the results of two other studies that included honeys from various parts of the country and from the world. The values were also assessed for their effects on human health, and the influence of the honey locality on the amount of trace element content was also assessed.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53124
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2019-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
zapletalová_2019_dp.pdf 1.682Mb PDF View/Open None
zapletalová_2019_op.pdf 100.0Kb PDF View/Open None
zapletalová_2019_vp.pdf 713.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account