Vliv přídavku polysacharidu a proteinu na vybrané vlastnosti tavených syrových omáček

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku polysacharidu a proteinu na vybrané vlastnosti tavených syrových omáček

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku polysacharidu a proteinu na vybrané vlastnosti tavených syrových omáček
Autor: Janíčková, Žaneta
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá studiem vlivu přídavku proteinu a polysacharidu na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček. Výroba modelových vzorků byla uskutečněna za přídavku proteinu (globinu) a polysacharidu (xantanové gumy) v koncentracích 0,5 %;1,0 %; 1,5 % a 2,0 % (w/w). U modelových vzorků byly 1. a 14. den po výrobě sledovány změny sušiny, hodnot pH, reologických a texturních vlastností. V 7. den skladování vzorků byl proveden test stability. Z výsledků lze vyvodit, že přídavek globinu a xantanové gumy neměl vliv na hodnotu pH ani obsah sušiny. Naopak bylo prokázáno ovlivnění stability, reologických a texturních vlastností modelových vzorků. Výraznější změny byly pozorovány s rostoucí koncentrací xantanové gumy, přičemž docházelo k zvyšování pevnosti a stability modelových vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45490
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53161


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
janíčková_2019_dp.pdf 2.869Mb PDF Zobrazit/otevřít None
janíčková_2019_op.pdf 759.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None
janíčková_2019_vp.pdf 681.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet