Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství
Autor: Rusz, Tereza
Vedoucí: Purevdorj, Khatantuul
Abstrakt: Bakteriociny jsou antimikrobní peptidy, jejichž producenty jsou jak bakterie gramnegativní, tak grampozitivní. Tato bakalářská práce je zaměřená na bakteriociny produkované grampozitivními bakteriemi zejména bakteriemi mléčného kvašení. Tyto bakterie jsou běžně používanými mikroorganismy v potravinářském průmyslu a jejich bezpečnost potvrzuje status GRAS (Všeobecně považovaný za bezpečný) schválený Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv - FDA (Food and Drug Administration). Schopnost antimikrobního účinku bakteriocinů bakterií mléčného kvašení je využívána pro kontrolu nežádoucích mikroorganismů v potravinářském průmyslu. Tato práce popisuje jejich charakterizaci a rozdělení do jednotlivých skupin a podskupin, biosyntetickou dráhu, mechanismy účinků těchto látek na cílové buňky a jejich možné využití jako konzervanty potravin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47367
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 59718


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
rusz_2021_dp.pdf 1.749Mb PDF Zobrazit/otevřít None
rusz_2021_op.pdf 941.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
rusz_2021_vp.pdf 263.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet