Méně známé druhy bylinek a jejich použití v gastronomii

DSpace Repository

Language: English čeština 

Méně známé druhy bylinek a jejich použití v gastronomii

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Eichlerová, Kateřina
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:09Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:09Z
dc.date.issued 2020-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47497
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo určit a popsat vybrané méně známé druhy bylinek a je-jich využití v gastronomii příp. v dalších odvětvích. Bakalářská práce se zabývá historií bylinkářství, jsou zde uvedené vonné a chuťové látky běžně obsažené v bylinách. Z che-mického hlediska jsou zde rozebrány důležité obsahové látky v bylinách a jejich účinky. Těmito skupinami látek jsou silice, alkaloidy, fenoly, vitaminy, minerální látky a glykosidy. U 13 vybraných méně známých druhů bylin je blíže popsána jejich charakteristika, využití v gastronomii a jejich účinky na lidský organismus. V poslední části této práce jsou specifikovány moderní trendy v gastronomii s přihlédnutím na využití méně známých dru-hů bylin.
dc.format 49 s. (10 709 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject byliny cs
dc.subject gastronomie cs
dc.subject obsahové látky cs
dc.subject herbs en
dc.subject gastronomy en
dc.subject substances en
dc.title Méně známé druhy bylinek a jejich použití v gastronomii
dc.title.alternative Lesser Known Kinds of Herbs and their use in Gastronomy
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ondrášová, Monika
dc.date.accepted 2020-06-12
dc.description.abstract-translated The aim of the bachelor thesis was to determine and describe selected lesser known types of herbs and their use in gastronomy or in other sectors. Bachelor thesis deals with the history of herbalism, describes fragrances and flavor substances commonly found in herbs. From a chemical point of view there are analyzed important substances in herbs and their effects. These groups of substances are essential oils, alkaloids, phenols, vitamins, minerals and glycosides. The 13 selected lesser-known types of herbs are described in more detail - their characteristics, use in gastronomy and their effects on the human body. In the last part of this work are specified modern trends in gastronomy with regard to the use of less known types of herbs.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 52925
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
eichlerová_2020_dp.pdf 1.685Mb PDF View/Open None
eichlerová_2020_op.pdf 851.5Kb PDF View/Open None
eichlerová_2020_vp.pdf 847.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account