Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí
Autor: Pavlátková, Lucie
Vedoucí: Janalíková, Magda
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání antimikrobiální aktivity polymerních směsí. V teoretické části jsou blíže specifikovány základní nosné systémy zahrnující emulze, emulgely, lipozomy, micely, či polymerní částice. V této práci byly připraveny biopolymerní směsi zein/chitosan s přídavkem antimikrobiálních látek (thymol, esenciální oleje - tymián, skořice a oregano), které byly charakterizovány (zeta potenciál, pH, průměrná velikost částic), vizuálně zkoumány, byly sledovány jejich antimikrobiální účinky a také dynamika uvolňování aktivní látky. Roztoky ve vyšších koncentracích u thymolu, tymiánu a oregana působili na gramnegativní bakterie. Naopak roztoky s vyšším obsahem skořice vytvářeli větší inhibiční zóny u grampozitivní bakterie a působili na rozdíl od předchozích i na plíseň. Všechny vzorky obsahující 2% thymol vykazovaly inhibiční účinky. V další části práce byly vytvořeny filmy, jako nejpovedenější se jevily s minimálním obsahem zeinu 2 %. Z výsledků bylo patrné, že filmy měly mnohem větší antimikrobiální aktivitu a to především u plísně Aspergillus niger, na kterou roztoky vůbec neúčinkovali. Nakonec byla provedena studie zaměřená na uvolňování aktivních látek v čase. Většina vzorků po 24 hodinách již nevykazovala žádné inhibiční účinky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47534
Datum: 2020-01-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53326


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
pavlátková_2020_dp.pdf 3.469Mb PDF Zobrazit/otevřít None
pavlátková_2020_op.pdf 761.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
pavlátková_2020_vp.pdf 227.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet