Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání
Autor: Křenková, Michaela
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Předmětem diplomové práce bylo sledování vývoje mikrobiální diverzity u modelových vzorků přírodních sýrů typu gouda od počátku výroby a během zrání. Pro účely této diplomové práce byly vybrány dva druhy obalových materiálů, ve kterých probíhalo zrání analyzovaných vzorků sýrů. Konkrétně se jednalo o sýrařský vosk a ochranný nátěr Plasticoat. Vybrané indikátorové skupiny mikroorganizmů byly následně stanovovány pomocí kultivačních a molekulárně-biologických metod. U kultivačního stanovení byla použita klasická plotnová metoda s využitím selektivně diagnostických půd. Pro molekulárněbiologické stanovení byla získaná mikrobiální DNA z modelových vzorků zmnožena pomocí metody PCR a následně separována za využití techniky denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE). Pro sekvenování DNA byla využita Sangerova metoda a metoda NGS (Next-Generation Sequencing). Výsledky u obou metod prokázaly výraznou dominanci bakterií mléčného kvašení po celou dobu zrání. Ze všech modelových vzorků sýrů byl izolován Lactococcus lactis subsp. lactis. Izolovaná mikroflóra jednotlivých modelových vzorků sýrů se odvíjela od použitých startovacích kultur.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48957
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55795


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
křenková_2020_dp.pdf 1.837Mb PDF Zobrazit/otevřít None
křenková_2020_op.pdf 142.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
křenková_2020_vp.pdf 731.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet