Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy
Autor: Bartošek, Petr
Vedoucí: Lorencová, Eva
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá vlivem stupně pražení na fyzikálně - chemické vlastnosti kávy (vlhkost, propražek, pH nálevu, obsah kofeinu, barva, velikost částic) a na senzorický profil takto připravených káv. V rámci studie bylo analyzováno 10 vzorků káv druhu Arabika a Robusta různého zeměpisného původu, včetně druhu Robusta zpracovaného metodou vysokotlakého napařování a také bezkofeinové kávy. Pražení všech vzorků probíhalo při počáteční teplotě 200 °C, kdy každý ze vzorků byl připraven při třech stupních pražení v závislosti na čase pražení a konečné teplotě vzorku. Provedenými analýzami byl prokázán statisticky významný vliv stupně pražení (P < 0,05) na fyzikálně - chemické vlastnosti kávy a rovněž byl prokázán rozdíl mezi druhy Arabika a Robusta a zjištěn vliv vysokotlakého napařování na vlastnosti druhu Robusta. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že stupeň pražení zásadně ovlivňuje jednotlivé senzorické deskriptory. V závislosti na stupni pražení byly pozorovány změny v aroma a chuti a rovněž v celkovém hodnocení vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48964
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55803


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
bartošek_2020_dp.pdf 2.114Mb PDF Zobrazit/otevřít None
bartošek_2020_op.pdf 722.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
bartošek_2020_vp.pdf 716.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet