Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády
Autor: Hofmanová, Jana
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá vlivem přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády. Teoretická část práce přináší stručné shrnutí současných poznatků týkajících se výroby a zpracování čokolády. Dále se práce zaměřuje na vlastnosti mléčných složek, které jsou k výrobě čokolády běžně využívány, a jejich vliv na výslednou kvalitu čokoládových výrobků. Cílem praktické části práce bylo posoudit vliv přídavku sušené syrovátky (v koncentracích 0,0 %; 2,5 %; 5,0 %; 7,5 %; 10,0 % w/w) na vybrané vlastnosti čokolády. Analýza vlastností modelových vzorků mléčné čokolády zahrnovala hodnocení hodnoty pH, vlhkosti, reologických vlastností, hodnocení tvrdosti a analýzu akustické emise. Měření probíhalo vždy den po výrobě, týden a dva týdny po výrobě. Výsledky ukazují, že přídavek sušené syrovátky mírně snižuje hodnotu pH. Z naměřených hodnot také vyplývá, že přídavek syrovátky snižuje tvrdost čokolády, její viskozitu, mez toku i tixotropii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48975
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55814


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hofmanová_2020_dp.pdf 2.150Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hofmanová_2020_op.pdf 738.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hofmanová_2020_vp.pdf 722.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet