Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny
Autor: Martinková, Andrea
Vedoucí: Pleva, Pavel
Abstrakt: Mikrobiologická jakost listové zeleniny je z hlediska zdravotní nezávadnosti jednou z nejdůležitějších vlastností. Mikroorganizmy jsou ovlivněny mnoha faktory jako např. relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry v obale, aktivita vody, složení potraviny a jiné. V první části diplomové práce byl sledován celkový počet mikroorganizmů a dále pak počty jednotlivých skupin mikroorganizmů. Zvýšené hodnoty počtů mikroorganizmů mohly být způsobeny zejména dlouhou dobou přepravy, špatných podmínkách při skladování a přepravě nebo hnojivem. Ve druhé části byly identifikovány jednotlivé kmeny bakterií a kvasinek pomocí MALDI TOF-MS, které se vyskytovaly u listové zeleniny. MALDI TOF-MS je metodou identifikace pomocí hmotnostní spektrometrie, která je založena na rozdělení nabitých částic podle jejich molekulových hmotností v elektrickém nebo magnetickém poli. Byly identifikovány významné počty patogenních rodů jako Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella a podmíněně patogenní bakterie rodu Enterobacter a další. Identifikovány byly i kmeny kvasinek z rodu Candida.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48995
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55859


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
martinková_2020_dp.pdf 1.783Mb PDF Zobrazit/otevřít None
martinková_2020_op.pdf 722.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
martinková_2020_vp.pdf 722.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet