Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra
Autor: Adámek, Richard
ISBN: 978-80-7678-099-6
URI: http://hdl.handle.net/10563/52356
Datum: 2018-09-01
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 58
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Cílem předložené práce je studium možností redukce obsahu biogenních aminů v reálném systému přírodního sýra. Vysoká koncentrace biogenních aminů v potravinách představuje pro spotřebitele zdravotní riziko, kterého je třeba se vyvarovat. Pro naplnění cíle byly použity jako technologický trend vybrané mikrobiální kmeny mléčných tyčinek schopné redukce koncentrace biogenních aminů, jejichž aktivita byla potvrzena v předešlých studiích in vitro. Kromě použitých mikroorganizmů byl dále sledován vliv použitého obalového materiálu (smrštitelná fólie, kopolymerní nátěr a potravinářský vosk) na akumulaci biogenních aminů v průběhu zrání. Vzorky modelových přírodních sýrů byly v průběhu celé zrací periody průběžně odebírány a podrobeny chemické (stanovení obsahu sušiny, obsahu tuku, obsahu soli, hodnoty pH, posouzení vývoje proteolýzy prostřednictvím stanovení volných aminokyselin a kvantifikace biogenních aminů), fyzikální (měření vývoje texturních vlastností) a mikrobiologické analýze (stanovení celkého počtu mikroorganizmů, plísní, kvasinek, bakterií mléčného kvašení, Enterobacteriaceae a Enterococcus). Použité doplňkové mikrobiální kmeny neměly vliv na základní chemické parametry a na tvrdost přírodních sýrů, zatímco použití různého obalového materiálu ovlivnilo obsah sušiny a texturní profil. Aktivitou vybraných doplňkových kmenů došlo k zásadní redukci akumulace biogenních aminů během zrání přírodních sýrů. Mikrobiálním kmenem s nejintenzivnější degradační aktivitou byl Lacticaseibacillus casei CCDM 198, u kterého byla prokázána nejúčinnější degradační aktivita vůči fenylethylaminu, kadaverinu a putrescinu.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
Richard_Adamek_Teze_disertacni_prace_2022.pdf 2.186Mb PDF Zobrazit/otevřít
adámek_2022_dp.pdf 858.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
adámek_2022_op.zip 2.868Mb application/zip Zobrazit/otevřít None
adámek_2022_vp.pdf 414.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet