Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva

Show full item record

No preview available
Title: Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva
Author: Tomaničková, Tereza
Advisor: Burešová, Iva
Abstract: Diplomová práce se zabývá porovnáváním vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva. V teroretické části byl definován cukr (sacharóza), pečivo, sladidla a jejich výhody a nevýhody při nahrazování cukru v pečivu. V praktické části bylo vyrobeno 6 druhů muffinů - s acesulfámem draselným, se sorbitolem, se xylitolem, s isomaltem, s erytritolem a se sacharózou. Muffiny se odlišovaly pouze sladidlem, zbytek receptury byl stejný. Rozdíly byly viditelné okamžitě - už vzhledově byly muffiny odlišné. Následně byly analyzované texturní vlastnosti. Nejvhodnější alternativou náhrady cukru, vycházející z vlastností pečiva, byl sorbitol a xylitol. Naopak nejméně vhodnou možností bylo sladidlo isomalt.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53545
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
tomaničková_2023_dp.pdf 1.819Mb PDF View/Open None
tomaničková_2023_op.pdf 733.0Kb PDF View/Open None
tomaničková_2023_vp.pdf 732.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account