Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Srovnání vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva
Autor: Tomaničková, Tereza
Vedoucí: Burešová, Iva
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá porovnáváním vlivu různých druhů sladidel na kvalitu pečiva. V teroretické části byl definován cukr (sacharóza), pečivo, sladidla a jejich výhody a nevýhody při nahrazování cukru v pečivu. V praktické části bylo vyrobeno 6 druhů muffinů - s acesulfámem draselným, se sorbitolem, se xylitolem, s isomaltem, s erytritolem a se sacharózou. Muffiny se odlišovaly pouze sladidlem, zbytek receptury byl stejný. Rozdíly byly viditelné okamžitě - už vzhledově byly muffiny odlišné. Následně byly analyzované texturní vlastnosti. Nejvhodnější alternativou náhrady cukru, vycházející z vlastností pečiva, byl sorbitol a xylitol. Naopak nejméně vhodnou možností bylo sladidlo isomalt.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53545
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
tomaničková_2023_dp.pdf 1.819Mb PDF Zobrazit/otevřít None
tomaničková_2023_op.pdf 733.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
tomaničková_2023_vp.pdf 732.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet