Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby
Autor: Vlková, Nikola
Vedoucí: Lapčíková, Barbora
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu stupně pražení, hrubosti mletí a přípravy na aromatický profil výběrových káv. Jako způsob přípravy byly zvoleny metody jako espresso, French press, aeropress a Cold brew. U kávových nápojů byly stanoveny aromatické látky metodou GC-MS, kde bylo identifikováno 18 látek z řady pyrazinů a furanů. Největší vliv na obsah aromatických látek měl způsob přípravy a potom stupeň pražení, např. u kávy Guatemala - příprava Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6 byl zaznamenán nejvyšší podíl aromatických látek, což bylo potvrzeno i senzorickou analýzou, kdy nejvíce hodnotitelů preferovalo tuto kávu. Antioxidační aktivita byla stanovena metodou DPPH a celkový obsah polyfenolických látek (TPC) pomocí Folin-Ciocaulteuova činidla byla největší pro kávu Brazílie - příprava espreso, světlé pražení, hrubost mletí 1 a nejvyšší obsah kofeinu stanovený metodou HPLC byl u kávy Guatemala (Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6).
URI: http://hdl.handle.net/10563/53546
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
vlková_2023_dp.pdf 3.187Mb PDF Zobrazit/otevřít None
vlková_2023_op.pdf 245.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
vlková_2023_vp.pdf 737.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet