Vybrané směsi sodných a draselných tavicích solí a jejich vliv na konzistenci tavených sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vybrané směsi sodných a draselných tavicích solí a jejich vliv na konzistenci tavených sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vybrané směsi sodných a draselných tavicích solí a jejich vliv na konzistenci tavených sýrů
Autor: Pakhofferová, Tereza
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Cílem této práce bylo zjistit vliv vybraných směsí sodných a draselných tavicích solí na konzistenci tavených sýrů (směs č.1 Na4P2O7 a KH2PO4, směs č.2 NaH2PO4 a K4P2O7) . V experimentální části byly vyrobeny vzorky tavených sýrů s obsahem sušiny 40 % (w/w) a obsahem tuku v sušině 50 % (w/w) Byly u nich sledovány hodnoty pH, aktivita vody a stabilita vzorku. Vzorky byly také podrobeny stanovení texturních parametrů (tvrdost, relativní lepivost, gumovitost, kohezivnost a roztíratelnost), stanovení komplexní viskozity, stanovení ztrátového a elastického modulu pomocí oscilační reometrie. U analýzy roztíratelnosti se podařilo prokázat, že přídavek draselných solí nezhoršuje roztíratelnost vzorku. V případě reometrických stanovení bylo prokázáno, že změny poměru sodných a draselných mohu zapříčinit růst elasticity vzorku. Byl sledován vývoj hodnot komplexního modulu pružnosti v souvislosti se zvyšující se teplotou
URI: http://hdl.handle.net/10563/53776
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
pakhofferová_2023_dp.pdf 2.014Mb PDF Zobrazit/otevřít None
pakhofferová_2023_op.pdf 746.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
pakhofferová_2023_vp.pdf 726.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet