Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků
Author: Marcoňová, Ludmila
Advisor: Klementová, Lucie
Abstract: Proteiny jsou nepostradatelnou součástí ve výživě člověka. Byla provedena analýza proteinového profilu tří šarží sýrů v průběhu jejich výroby a zrání. K analýze byly použity dvě šarže sýrů vyrobených v technologických laboratořích a jedna šarže sýrů vyrobená v domácích podmínkách. K vytvoření proteinových profilů byla použita metoda SDS-PAGE. Na základě analýzy byla potvrzena degradace proteinů, zejména kaseinů, na menší proteiny a peptidy při vzniku sýřeniny a v průběhu zrání sýru. Jednotlivé šarže se významně nelišily i přesto, že u sýrů z laboratoří šlo o polotvrdé sýry, zatímco u sýrů z domácích podmínek šlo o měkké čerstvé sýry. Největší rozdíl vykazovala šarže sýrů vyrobených v domácích podmínkách, kde byly pozorovány navíc proteiny o molekulové hmotnosti přibližně 12 kDa, které se v ostatních šaržích nevyskytovaly.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54154
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav chemie
Discipline: Chemie a analýza potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
marcoňová_2023_dp.pdf 2.272Mb PDF View/Open None
marcoňová_2023_op.pdf 290.0Kb PDF View/Open None
marcoňová_2023_vp.pdf 281.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account