Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
Autor: Nesládková, Barbora
Vedoucí: Mokrejš, Pavel
Abstrakt: Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty potravinářského průmyslu. Z aktuálně testovaných metody byla pro práci zvolena extrakce po enzymatické předúpravě materiálu. Výsledky ukázaly, že enzymatické opracování a následná extrakce želatin horkou vodou si žádá striktní dodržování předepsaných podmínek, neboť jejich nedodržení by v praxi vedlo k produkci nízkomolekulárních produktů o charakteristických vlastnostech pro jiné než zamýšlené použití.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55211
Datum: 2024-01-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Studijní obor: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
nesládková_2024_dp.pdf 1.942Mb PDF Zobrazit/otevřít None
nesládková_2024_op.pdf 54.46Kb PDF Zobrazit/otevřít None
nesládková_2024_vp.pdf 564.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet