Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu

Show full item record

No preview available
Title: Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu
Author: Vachoutová, Kristýna
Advisor: Míšková, Zuzana
Abstract: Tato práce se zabývala vlivem způsobu chovu nosnic na vybrané kvalitativní parametry vajec. Teoretická část se zaměřila na legislativní požadavky týkající se potravin, specifikace konvenčního i ekologického chovu nosnic a souhrn literatury o vlivu chovu nosnic na kvalitu vajec. V praktické části byly provedeny analýzy vajec nosnic z klecového chovu, chovu s volným výběhem, ekologického chovu a domácího chovu. Provedené analýzy zahrnovaly měření hmotnosti a pH vajec, obsahu selenu, obsahu vybraných těžkých kovů ve vejcích, obsahu karotenoidů ve žloutku, barvy žloutku a mikrobiologickou analýzu skořápky. Z dosažených výsledků bylo patrné, že vejce z volného a bio chovu obsahovala v průměru nejvíce selenu, bio vejce obsahovala také nejvíce luteinu a zeaxantinu. Vejce z klecového chovu měla nejvyšší procentuální zastoupení žloutku a obsahovala průměrně nejvíce arsenu. Vejce z klecového chovu měla také oproti bio vejcím méně kontaminované skořápky. Výsledky ale byly značně variabilní a představa spotřebitelů o vyšší kvalitě vajec z alternativních chovů se u většiny analýz nepotvrdila.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55952
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vachoutová_2024_dp.pdf 2.925Mb PDF View/Open None
vachoutová_2024_op.pdf 740.6Kb PDF View/Open None
vachoutová_2024_vp.pdf 726.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account