Vliv druhu kvasu a podmínek jeho přípravy na vlastnosti výrobku

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv druhu kvasu a podmínek jeho přípravy na vlastnosti výrobku

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv druhu kvasu a podmínek jeho přípravy na vlastnosti výrobku
Autor: Ďoubalová, Lucie
Vedoucí: Burešová, Iva
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá vlivem druhu kvasu a podmínek jeho přípravy na vlastnosti výrobku. V rešeršní části byly popsány suroviny, technologie výroby třístupňového žitného kvasu, zkrácené postupy přípravy žitných kvasů a využití kvasu při výrobě pečiva v historii a současnosti. V praktické části byla popsána výroba žitného kvasu a vzorků žitných chlebů, které se lišily způsobem kypření a teplotou fermentace. U žitných těst bylo definováno chování těsta během kynutí a reologické vlastnosti. U vzorků po upečení byly charakterizovány ztráty pečením, specifický objem a texturní vlastnosti. Z výsledků vyplývá, že vzorky kypřené nativním kvasem vykazovaly lepší vlastnosti v porovnání se sušeným kvasem. Jako nejvhodnější teplota fermentace byla vyhodnocena teplota 35 °C. Při skladování bylo pozorováno zhoršení většiny sledovaných vlastností vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56380
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
ďoubalová_2024_dp.pdf 2.241Mb PDF Zobrazit/otevřít None
ďoubalová_2024_op.pdf 733.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
ďoubalová_2024_vp.pdf 732.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet